Eysenck visual-spatial IQ TEST free culture

Το τεστ νοημοσύνης Eysenck Visual-Spatial IQ test (δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1970) εστιάζει στη μέτρηση της οπτικο-χωρικής νοημοσύνης, δηλαδή της ικανότητας επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών και αντίληψης του χώρου. Μετρά δείκτες νοημοσύνης μέχρι έως και 150 IQ (ένας στους 1125 ανθρώπους σε sd16), αποτελείται από 50 ερωτήσεις τις οποίες πρέπει να απαντήσετε μέσα σε 30 λεπτά.

Το Eysenck IQ τεστ, αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων που εξετάζουν τις εξής δεξιότητες:

  • Οπτική αντίληψη: η ικανότητα αναγνώρισης και διάκρισης οπτικών μοτίβων, σχημάτων και λεπτομερειών. Εξετάζεται με ασκήσεις εύρεσης ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ εικόνων.
  • Χωρική οπτικοποίηση: η ικανότητα δημιουργίας νοητικών εικόνων και μετασχηματισμού τους στον χώρο. Εξετάζεται με ασκήσεις περιστροφής ή αναδιάταξης αντικειμένων.
  • Χωρική αντίληψη: η ικανότητα κατανόησης των χωρικών σχέσεων μεταξύ αντικειμένων. Εξετάζεται με ερωτήσεις σχετικά με τη θέση και τον προσανατολισμό αντικειμένων στο χώρο.
  • Χωρική αιτιολόγηση: η ικανότητα λογικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων σχετικά με χωρικές σχέσεις. Εξετάζεται με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που απαιτούν συλλογισμό για τη χωρική διάταξη στοιχείων.

Η βαθμολόγηση (iq score) γίνεται με βάση την ταχύτητα και την ακρίβεια των απαντήσεων. Το IQ test έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνει στο ελάχιστο την επιρροή άλλων παραγόντων, όπως η μνήμη και η γλωσσική ικανότητα. Στόχος είναι η αξιολόγηση συγκεκριμένα της οπτικο-χωρικής νοημοσύνης του ατόμου.

Το IQ (δείκτης νοημοσύνης) αποτελεί ένα από τα πιο σταθερά επιστημονικά εργαλεία για τη μέτρηση της νοημοσύνης. Στη σύγχρονη κοινωνία, το IQ χρησιμοποιείται ευρέως στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων και την αποτίμηση υποψηφίων εργαζομένων. Αν και υπάρχουν πολλά online τεστ νοημοσύνης αμφίβολης ποιότητας, το παρόν τεστ βασίζεται στην εργασία του σημαντικού ψυχολόγου Hans Jürgen Eysenck, πρωτοπόρου στην έρευνα του IQ. Ο Hans Jürgen Eysenck, διακεκριμένος Γερμανός ψυχολόγος, έκανε σημαντικές συνεισφορές στον τομέα της έρευνας της νοημοσύνης, ιδιαίτερα μέσα από τη μελέτη του δείκτη νοημοσύνης IQ. Το ενδιαφέρον του Eysenck για τη νοημοσύνη επηρεάστηκε από την ευρύτερη έρευνά του στην προσωπικότητα.

Ανέπτυξε ένα ιεραρχικό μοντέλο προσωπικότητας με τρεις βασικές διαστάσεις: εξωστρέφεια/εσωστρέφεια, νευρωτισμός/σταθερότητα και ψυχωτισμός. Με βάση αυτό το μοντέλο, επέκτεινε την έρευνά του στη νοημοσύνη, με στόχο να αναλύσει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαμόρφωση των γνωστικών ικανοτήτων. Μια αξιοσημείωτη συνεισφορά του Eysenck ήταν η διερεύνηση της κληρονομικότητας του IQ. Υποστήριξε ότι η νοημοσύνη έχει ισχυρή γενετική συνιστώσα, δηλαδή οι ατομικές διαφορές στις γνωστικές ικανότητες καθορίζονται σημαντικά από γενετικούς παράγοντες. Τεκμηρίωσε τους ισχυρισμούς του με μελέτες διδύμων και οικογενειών, για να διαχωρίσει τις γενετικές και περιβαλλοντικές επιρροές στο IQ. Επίσης, ο Eysenck μελέτησε το ζήτημα της σταθερότητας του IQ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αμφισβήτησε την επικρατούσα άποψη ότι το IQ παραμένει σχετικά σταθερό, υποστηρίζοντας ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η εκπαίδευση και οι εμπειρίες ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική ανάπτυξη ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Οι διαχρονικές μελέτες του έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τη δυναμική φύση της νοημοσύνης. Επιπλέον, ο Eysenck συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και βελτίωση των τεστ νοημοσύνης. Επέκρινε τα υπάρχοντα τεστ IQ και πρότεινε εναλλακτικές μεθόδους που κατά την άποψή του αποτύπωναν καλύτερα την πολυδιάστατη φύση της νοημοσύνης. Διαχώρισε τη ρευστή νοημοσύνη που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων από την κρυσταλλωμένη νοημοσύνη που αφορά τις αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες. Η εργασία του Eysenck επεκτάθηκε πέρα από τα συμβατικά όρια της έρευνας για τη νοημοσύνη. Μελέτησε τους συσχετισμούς μεταξύ νοημοσύνης, δημιουργικότητας και χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Η πολυδιάστατη προσέγγισή του στόχευε σε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στις ατομικές διαφορές στις γνωστικές ικανότητες. Παρά την επιρροή του, το έργο του Eysenck δεν ήταν ανεπίληπτο. Ορισμένες από τις θεωρίες και μεθοδολογίες του δέχθηκαν κριτική, ενώ μεταγενέστερες έρευνες έχουν δώσει πιο σφαιρική εικόνα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στον καθορισμό της νοημοσύνης.

Προχωρήστε στο τεστ IQ

Βαθμολογία IQ Test

Σύμφωνα με τον Eysenck, το συγκεκριμένο τεστ είναι πιο ακριβές για άτομα με δείκτη νοημοσύνης μεταξύ 100 και 130. Καθώς το IQ test κυκλοφόρησε το 1962, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το τεστ δίνει υπερεκτιμημένες τιμές λόγω του φαινομένου Flynn. Μπορεί δηλαδή να θεωρήσει ότι η βαθμολογία πρέπει να προσαρμοστεί ανά δεκαετία από τότε και μέχρι τη δεκαετία του '90, μειώνοντάς την κατά 3 μονάδες ΙQ ανά δεκαετία. Έτσι, 6 σωστές απαντήσεις που το 1962 αντιστοιχούσαν σε ΙQ 90, σήμερα θα έδιναν χαμηλότερο ΙQ.

Απαντήσεις IQ Score
6 90
8 92.8
10 95.5
12 98.3
14 101
16 103.8
18 106.5
20 109.3
22 112
24 114.8
26 117.5
28 120.3
30 123
32 125.8
34 128.5
36 131.3
38 134
40 136.8
42 139.5
44 142.3
46 145
48 147.75
50 150.5
Καμπύλη Gauss παγκόσμιας κατανομής της νοημοσύνης
Καμπύλη του Gauss για την κατανομή του δείκτη νοημοσύνης  

Η Mensa είναι μια παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων, στην οποία για να είναι κάποιος μέλος πρέπει να έχει IQ που τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή μεγαλύτερο ή ίσο του 148 στην κλίμακα Cattell (ή 132 στην κλίμακα Stanford-Binet ή 131 στην κλίμακα Wechsler). Ιδρύθηκε το 1946 από τους δικηγόρους Roland Berrill και Lancelot Ware στην Οξφόρδη της Αγγλίας και σήμερα υπάρχουν εθνικές οργανώσεις Mensa σε 45 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με περισσότερα από 110.000 ενεργά μέλη σε πάνω από 100 χώρες.