Παιχνίδια λογικής και στρατηγικής για την εξέλιξη της σκέψης μέσω των νοητικών σχημάτων της τακτικής και της στρατηγικής. Παίξτε δωρεάν σκάκι, γκο, ντάμες, othello, hex και άλλα στρατηγικά παίγνια. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι η νίκη αλλά η αλλαγή, η προσαρμοστικότητα και η χρήση της πλαστικότητας του εγκεφάλου, διότι έτσι δημιουργούνται συνεχώς νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων και αυξάνουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου μας. Πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε ότι το νευρωνικό σύστημα είναι αρκετά σταθερό. Πλέον η σύγχρονη επιστήμη απέδειξε οτι όταν ο εγκέφαλος δέχεται ερεθίσματα τα οποία είναι γνωστικά, τότε μέσα του αναπτύσσει δομές τις οποίες δεν θα είχε. Το νευρωνικό σύστημα αναπτύσσεται πάρα πολύ και τροποποιείται ανάλογα με τα προβλήματα που λύνει.

 
Παιχνίδι ανάπτυξης της λογικής. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι λογικής (25 επιπέδων) στο οποίο πρέπει να συνδέσετε όλα τα ηλεκτρόνια μεταξύ τους αρκεί να ακολουθούν δύο απλούς κανόνες: (1) Μπορείτε να συνδέσετε μόνο ετερώνυμα ηλεκτρόνια (δηλαδή + με -). (2) Οι γραμμές δεν πρέπει να επικαλύπτονται.   

Παιχνίδι μνήμης - Βελτιώστε την βραχυπρόθεσμη και χωρική μνήμη. Το ακόλουθο παιχνίδι για τη βελτίωση και εξάσκηση της μνήμης, εκπαιδεύει την βραχυπρόθεσμη και χωρική μνήμη. Η χωρική μνήμη (spatial memory) είναι ένα μέρος της μνήμης που εμπλέκεται στην καταγραφή και την παρακολούθηση των πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, απαιτείται για να περιηγηθείτε γύρω από μια γνώριμη πόλη. Το παιγνίδι συμπληρώνεται στους 16 γύρους. Σε κάθε γύρο σας δίνετε ένας πίνακας, στις θέσεις του οποίου αποκαλύπτονται για μικρό χρονικό χρόνο κάποια κόκκινα τετράγωνα. Ολοκληρώστε με επιτυχία όσους περισσότερους γύρους μπορείτε.  Δέκα λεπτά παιχνίδι ανα ημέρα θα βελτιώσουν τη χωρική σας μνήμη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνδιάστε το με το άλλο μας...

Memory game - Παιχνίδι για τη βελτίωση της μνήμης.Το Concentration είναι το γνωστό παιχνίδι καρτών που απαιτεί συγκέντρωση και μνήμη. Όλες οι κάρτες τοποθετούνται από την ανάποδη πλευρά και ο σκοπός είναι να βρείτε μια άλλη κάρτα που να έχει το ίδιο σχήμα. Πατήστε σε μια κάρτα για να αποκαλυφθεί και απομνημονεύστε την εικόνα που δείχνει. Έπειτα πατήστε σε μια άλλη κάρτα, αν βρεις το ζευγάρι της που είναι μια ίδια κάρτα με το ίδιο σχήμα, οι δύο κάρτες φεύγουν! Αν όχι, οι κάρτες κλείνουν και ξαναπροσπαθείτε.  Για μεγαλύτερους ηλικιακά παίχτες μπορείτε να επιλέξετε ανώτερο επίπεδο από το 1. Από το επίπεδο 4 και άνω το ζεύγη των ίδιων καρτών δεν είναι δύο αλλά περισσότερα, έτσι πχ στο επίπεδο 4 πρέπει να βρείτε τρεις συνεχόμενες ίδιες κάρτες, ενώ στο επίπεδο 10 πέντε. Παράλληλα ο αριθμός των καρτών είναι αυξημένος.  Συνδυάστε το με το άλλο μας παιχνίδι για την...

Παίξτε δωρεάν παιχνίδι στρατηγικής Σκορ 4 - Connect four. Το παιχνίδι στρατηγικής Σκορ 4/Connect four αποτελείται από ένα ταμπλό διαστάσεων 7×6 (στήλες × γραμμές) και παίζεται από 2 παίκτες. Κάθε παίχτης έχει στην διάθεσή του 21 πιόνια, τα οποία τοποθετούνται σε οποιαδήποτε στήλη από την κορυφή του ταμπλό και ολισθαίνουν προς τα κάτω. Σου επιτρέπει να αναπτύξεις τις στρατηγικές σου ικανότητες και να κερδίσεις τον αντίπαλο, σχηματίζοντας μια σειρά από 4 μάρκες ίδιου χρώματος προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (οριζόντια, κάθετα και διαγώνια). Σκέψου καλά ποια θα έιναι η επόμενη κίνηση! Δεν πρέπει μόνο να φτιάχνεις τετράδες αλλά να κόβεις και τις τετράδες που πάει να δημιουργήσει ο αντίπαλος!

Παίξτε δωρέαν στρατηγικό παιχνίδι λογικής. Δίνεται ένα τετράγωνο με πλακίδια. Σε κάθε πλακίδιο μπορεί να τοποθετηθεί είτε ένα κόκκινο τετράγωνο είτε ένα μπλε. Πατώντας μια φορά τοποθετείτε ένα κόκκινο πλακίδιο, πατώντας δυο, ένα μπλε. Συμπληρώστε τα πλακίδια που είναι ξεκλείδωτα, ώστε να ισχύουν οι παρακάτω τρεις κανόνες. (1) Τρία πλακίδια του ίδιου χρώματος σε μια γραμμή ή στήλη δεν επιτρέπονται.(2) Οι γραμμές και οι στήλες πρέπει να έχουν ίσο αριθμό πλακιδίων κάθε χρώματος.(3) Δεν επιτρέπεται δύο σειρές ή στήλες να είναι ίδιες. Για εξάσκηση, ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας μέγεθος τετραγώνου ίσο με 4, δηλαδή 4x4 πλακίδια. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο ταμπλό 6x6, 8x8 ή 10x10.  

Παιχνίδι στρατηγικής Gomoku - Gobang Στο παιχνίδι στρατηγικής Gomoku/Gobang, έχουμε δύο παίκτες (άσπρος / μαύρος) που παίζουν εναλλάξ τοποθετώντας πλακίδια πάνω στο ταμπλό, με σκοπό να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια πεντάδα, οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια, πριν από τον αντίπαλο τους. Το παιχνίδι παίζεται σε ένα ταμπλό διαστάσεων 15x15. Πρώτος παίζει ο παίκτης με τα μαύρα πλακίδια. Κάθε παίκτης μπορεί, όταν έρθει η σειρά του, να τοποθετήσει ένα πλακίδιο σε οποιαδήποτε κενή θέση του ταμπλό. Ο πρώτος παίκτης που θα τοποθετήσει 5 πλακίδια στην σειρά, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κερδίζει.

Reversi Othello - Παίξτε ονλινε δωρεάν To είναι φαινομενικά ένα από τα πιο απλά επιτραπέζια παιχνίδια, γιατί η λογική του είναι αρκετά εύκολη. Παράλληλα όμως είναι ένα απαιτητικό όσο και συναρπαστικό παιχνίδι στρατηγικής, γεμάτο … ανατροπές που κάνουν με μια κίνηση το άσπρο μαύρο! Ποιοι είναι λοιπόν οι κανόνες στο Reversi/Othello; Τα μέρη του παιχνιδιού Το Othello παίζεται πάνω σε ένα ταμπλό που αποτελείται από 64 ανάγλυφα τετράγωνα. Τα πιόνια είναι συνολικά 64 και έχουν σχήμα δίσκου. Η μια όψη τους είναι λευκή και η άλλη μαύρη. Προετοιμασία Το ταμπλό του Οthello τοποθετείται ανάμεσα από τους δυο παίκτες. Κάθε παίκτης παίρνει 32 πιόνια και αποφασίζεται πιο χρώμα θα αντιπροσωπεύει τον καθένα. Στο κέντρο του ταμπλό τοποθετούνται 4 πιόνια όπως φαίνεται στο ταμπλό του παιχνδιού.

Hex game - Παιχνίδι στρατηγικής John Nash.John Nash Το ταμπλό του παιχνιδιού έχει σχήμα παραλληλογράμμου και συνίσταται από κανονικά εξάγωνα με τις απέναντι πλευρές του παραλληλογράμμου να έχουν διαφορετικό χρώμα. Η συνηθέστερη διάσταση του ταμπλό είναι 11x11 αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά απλοί. Αρχικά τα εξαγωνικά κελιά είναι όλα άδεια,ο κάθε παίκτης επιλέγει ένα χρώμα και λαμβάνει τα αντίστοιχα χρωματιστά πιόνια, κατόπιν οι παίκτες με την σειρά σε διαδοχικούς γύρους τοποθετούν σε μη κατειλημμένα κελιά τα πιόνια τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια αλυσίδα από πιόνια του χρώματος τους που θα ενώνει τις απέναντι πλευρές του ταμπλό με το δικό τους χρώμα. Το παιχνίδι παρότι μοιάζει εξαιρετικά απλό, δεν είναι. Στην εκδοχή του ταμπλό 11x11 υπάρχουν 121 αρχικές κινήσεις ( όσα και τα κελιά). Είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη καταγραφής όλων των δυνατών ακολουθιών κινήσεων λόγω...

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι παίζοντας go χρησιμοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.  Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι παίζοντας γκο/go χρησιμοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι με την ενασχόλησή σας με το Go, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα το δημιουργικό και το λογικό μέρος του εγκεφάλου και δημιουργούνται ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, ότι πιο ιδανικό για την προπόνηση του εγκεφάλου! Το γκο είναι ένα στρατηγικό επιτραπέζιο παιχνίδι που ξεκίνησε από την Κίνα. Οι δυο παίκτες, άσπρος και μαύρος, προσθέτουν εναλλάξ πέτρες στο γκομπάν (ταμπλό), περικυκλώνοντας μια περιοχή, φυλακίζοντας πέτρες του αντιπάλου και προστατεύοντας τις δικές τους πέτρες. Το Γκο παίζεται κυρίως στην Ανατολική Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα κλπ.), και μέσω του διαδικτύου στον υπόλοιπο κόσμο. Οι κανόνες του Γκο είναι πολύ απλοί, αλλά η στρατηγική που ακολουθεί είναι...

Στρατηγικά παιχνίδια - Ντάμες / Checkers. Η ντάμα είναι επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής με πιόνια, που παίζεται με δύο παίκτες. Προέρχεται από την Ανατολή, χρονολογείται στην αρχαία εποχή, ενώ έγινε γνωστή, πρώτα στη Γαλλία την εποχή των μεγάλων σταυροφοριών και αργότερα σε όλη την Ευρώπη (13ος αιώνας).

Παίξτε δωρεάν σκάκι - Παιχνίδια στρατηγικής. Δεν είναι τυχαίο που το σκάκι είναι γνωστό ως το παιχνίδι των βασιλιάδων. Από τον Ναπολέοντας έως τον Καρλ Μαρξ και τον Αϊνστάιν, το σκάκι πάντα προσέλκυε τα μεγάλα μυαλά και κυρίως τους βασιλιάδες. Ίσως γιατί οι βασιλιάδες και αυτοκράτορες που έλεγχαν μεγάλες αυτοκρατορίες και στρατούς είδαν μέσα στο σκάκι την δυνατότητα να ασκούνε το μυαλό τους στη στρατηγική, στο σχεδιασμό και την πρόβλεψη, πράγματα που χρειάζονται για να διοικήσεις μια αυτοκρατορία και ένα βασίλειο. Όσο η επιστήμη προχωρά, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον εγκέφαλο και βρίσκουμε νέα οφέλη του σκάκι σε αυτόν. Στην σκέψη ενός ανθρώπου.