Παίξτε δωρεάν σκάκι chess - Παιχνίδια στρατηγικής

Το σκάκι αποτελεί ένα παιχνίδι που απαιτεί στρατηγική σκέψη και προβλεπτική ικανότητα, και έτσι έχει προσελκύσει κορυφαία μυαλά από τον Ναπολέοντα έως τον Αϊνστάιν. Οι βασιλιάδες και αυτοκράτορες που κατά καιρούς ελάμβαναν τον έλεγχο μεγάλων αυτοκρατοριών και στρατούς, είδαν στο σκάκι μια ευκαιρία να ασκήσουν το μυαλό τους σε στρατηγικό σχεδιασμό και πρόβλεψη. Καθώς η επιστήμη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ανακαλύπτουμε νέα οφέλη από το σκάκι σε αυτόν. Το σκάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια στον κόσμο και δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί. Παίζοντας σκάκι, μπορούμε να βελτιώσουμε τη σκέψη μας και να αναπτύξουμε την προβλεπτική μας ικανότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει να σκεφτόμαστε για το μέλλον και να προβλέπουμε τις κινήσεις του αντιπάλου μας. Συνεπώς, παίζοντας σκάκι, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να σκέφτεται σε διαφορετικά επίπεδα και να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα και να κάνουμε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Επιπλέον, το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να γίνει πολύ συναρπαστικό, καθώς κάθε παρτίδα είναι διαφορετική και απρόβλεπτη. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε αυτά τα οφέλη και να απολαύσετε μια συναρπαστική εμπειρία παιχνιδιού, μπορείτε να παίξετε δωρεάν σκάκι στο ιστολόγιο μας (οδηγηθείτε προς τα κάτω της σελίδας. Πέρα από την απόλαυση που προσφέρει το παιχνίδι, υπάρχουν αμέτρητα οφέλη για τον εγκέφαλό σας. Μπορείτε να διαβάσετε όλες αυτές τις θετικές επιρροές στο άρθρο που ακολουθεί. 

10 θετικες επιρροες για τoν εγκεφαλο που βοηθα η ενασχοληση με το σκάκι 

Δωρεαν σκάκι. Θετικες επιρροες για τoν εγκεφαλο που βοηθα η ενασχοληση με το Σκάκι.

  1. Αυξάνει την νοημοσύνη. Η ενασχόληση με το σκάκι αποτελεί αποδεδειγμένη μέθοδο αύξησης του δείκτη νοημοσύνης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 4000 μαθητές στη Βενεζουέλα δείχνει σημαντική βελτίωση του IQ μετά από 4 μήνες ενασχόλησης με το σκάκι. Εναλλακτικά, έχει επισημανθεί ότι οι σκακιστές μπορούν να βελτιώσουν την νοημοσύνη τους μέσω της στρατηγικής σκέψης και της ανάλυσης προβλημάτων που απαιτούν αφαίρεση και συμπερασμούς. Έτσι, το σκάκι δεν αποτελεί απλά ένα παιχνίδι για έξυπνους, αλλά μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες και την ευφυΐα των ατόμων (https://www.auschess.org.au/articles/chessmind.htm).
  2. Βοηθά στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ.Όπως ένας μυς, έτσι και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται εξάσκηση για να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει καλύτερα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ερασιτέχνες παίκτες επιτραπέζιων παιχνιδιών, ιδιαίτερα του σκακιού, έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ μετά τα 75 έτη. Ο Δρ. Robert Freidland, εξειδικευμένος στον τομέα της νευρολογίας, δηλώνει ότι το σκάκι είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια για να εξασκηθεί η φαιά ουσία του εγκεφάλου, η οποία συνήθως παραμένει αδρανής. Η έλλειψη εξάσκησης αυτής της ουσίας μπορεί να επιφέρει μείωση της ισχύος του εγκεφάλου. Επομένως, επιλέγοντας να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια όπως το σκάκι, μπορούμε να εξασκήσουμε τον εγκέφαλό μας και να βελτιώσουμε την πνευματική μας υγεία στη μεγάλη ηλικία (https://www.healthylivingnyc.com/article/9).
  3. Εξασκεί τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου.Μια μελέτη από την Γερμανία ανέδειξε τη συμπεριφορά του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά την επεξεργασία σκακιστικών θέσεων και απλών γεωμετρικών σχημάτων. Αναμενόταν ότι το αριστερό ημισφαίριο, το οποίο επεξεργάζεται τις σκακιστικές θέσεις, θα ήταν πιο δραστήριο στους έμπειρους σκακιστές. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι και το δεξί ημισφαίριο των καλών σκακιστών ήταν σχεδόν το ίδιο δραστήριο με το αριστερό. Αυτό σημαίνει ότι οι καλοί σκακιστές χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο. Επιπλέον, ο εγκέφαλος τους έδειξε παρόμοια συμπεριφορά στην αναγνώριση και την οπτική επεξεργασία απλών γεωμετρικών σχημάτων, ανεξαρτήτως του επιπέδου εμπειρίας τους στο σκάκι. Αυτό υποδηλώνει ότι όσο περισσότερο παίζει κανείς σκάκι και γίνεται καλύτερος, τόσο το δεξί του ημισφαίριο μαζί με το αριστερό θα λειτουργούν περισσότερο (http://www.nytimes.com/2011/01/25/science/25chess.html).
  4. Αυξάνει την δημιουργικότητα.Το παίξιμο σκακιού αυξάνει τη δημιουργικότητα, καθώς το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για αυτήν τη διαδικασία. Μια μελέτη με μαθητές 4 ετών διαπίστωσε ότι οι μαθητές που δίδασκαν και έπαιζαν σκάκι εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα εφευρετικότητας σε σχέση με τα άλλα γκρουπ. Επιπλέον, το σκάκι αυξάνει σημαντικά την πρωτότυπη και εφευρετική σκέψη. Επιλέγοντας να παίξετε σκάκι, μπορείτε να ενισχύσετε την δημιουργική σας πλευρά και να αναπτύξετε την ικανότητα σας στον τομέα της λήψης κρίσιμων αποφάσεων (https://www.championshipchess.net/Benefits/smart.html).
  5. Βελτιώνει την μνήμη.Η βελτίωση της μνήμης είναι μια από τις πολλές ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει το παιχνίδι σκάκι. Μια μελέτη που διεξήχθη το 1985 αποκάλυψε ότι οι νεαροί μαθητές που έπαιζαν σκάκι σε τακτά χρονικά διαστήματα επί δύο έτη, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη τους. Οι σκακιστές έχουν επίσης αναφέρει ότι η πρακτική τους στο παιχνίδι τους έχει βοηθήσει να βελτιώσουν τη μνημονική τους ικανότητα και την ικανότητα ανάλυσης και λήψης αποφάσεων σε διάφορες πτυχές της ζωής τους, όπως στον επαγγελματικό τους βίο και τις σχέσεις τους με τους άλλους (https://www.chessology.com/articles/140-memory.php).
  6. Βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης διαφόρων προβλημάτων.Το σκάκι είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι, που μπορεί να περιγραφεί σαν ένα μεγάλο πάζλ που πρέπει να λύσετε πιο γρήγορα από τον αντίπαλο σας. Ο αντίπαλός σας όμως έχει το στοιχείο του αβέβαιου, καθώς αλλάζει τη στρατηγική του σε κάθε κίνηση. Μια μελέτη του 1992 έδειξε ότι η εκμάθηση του σκακιού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση στο σχολείο. Συγκεκριμένα, 450 μαθητές χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ: το κοντρόλ γκρουπ, το γκρουπ με μαθήματα σκακιού μετά την πρώτη τάξη και το γκρουπ με μαθήματα σκακιού από την πρώτη τάξη. Οι βαθμοί των μαθητών του τρίτου γκρουπ ανέβηκαν από 62% σε 81.2%, ενώ ήταν καλύτεροι κατά 21.46% από το κοντρόλ γκρουπ. Επομένως, μαθήματα σκακιού μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο σχολείο (https://www.psmcd.net/otherfiles/BenefitsOfChessInEdScreen2.pdf).
  7. Βελτιώνει την ικανότητα μελέτης.Μια έρευνα που διεξήχθη το 1991 από τον Δρ Stuart Marguilies ανακάλυψε τη θετική επίδραση του σκακιού στη μάθηση. Σε αυτή τη μελέτη, 53 μαθητές συμμετείχαν σε ένα σκακιστικό πρόγραμμα και συγκρίθηκαν με μη-σκακιστές μαθητές σε σχέση με την ικανότητα μελέτης. Τα αποτελέσματα ήταν απολύτως θετικά, αποδεικνύοντας ότι οι μαθητές που έπαιζαν σκάκι εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στη μελέτη σε σύγκριση με τους μη-σκακιστές. Αυτό αποδεικνύει ότι το σκάκι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στην εκμάθηση και να ενισχύσει τις γενικές γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου (https://www.givewell.org/files/Analysis/margulies.pdf).
  8. Βελτιώνει την συγκέντρωση.Οι ερευνητές έχουν διεξάγει αρκετές μελέτες σε διάφορες χώρες, όπως Ρωσία, Κίνα, και Η.Π.Α., και συμπεραίνουν ότι η ενασχόληση με το σκάκι τακτικά βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης σε μια δραστηριότητα. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το σκάκι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων και τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής. Συνεπώς, το παίξιμο σκακιού μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον και αποδοτικό μέσο για τη βελτίωση των κοινωνικών και πνευματικών δεξιοτήτων (https://www.chessncrafts.com/benefits-playing-chess.html).
  9. Αναπτύσσει δενδρίτες στους νευρώνες του εγκεφάλου.Οι δενδρίτες είναι μικρές διακλαδιζόμενες προεξοχές στην άκρη των νευρώνων του εγκεφάλου. Ένας νευρώνας μπορεί να έχει πολλούς δενδρίτες με πολλαπλές διακλαδώσεις, οι οποίοι αποτελούν το μέσο με το οποίο προσλαμβάνουν τα σήματα. Η πυκνότητα των δενδριτών στον εγκέφαλο συνδέεται άμεσα με την απόδοση των πνευματικών λειτουργιών. Η τακτική άσκηση παιχνιδιών όπως το σκάκι ενισχύει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των δενδριτών, βελτιώνοντας έτσι την πνευματική ευκολία και τη διαδικασία μεταβίβασης των μηνυμάτων στον εγκέφαλο. Συνεπώς, η τακτική άσκηση σκακιού και άλλων πνευματικών ασκήσεων ενισχύει τους δενδρίτες και βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου (https://www.wisegeek.com/how-does-the-body-grow-dendrites.html).
  10. Αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης.Το σκάκι αποτελεί ιδανικό εργαλείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και συγκεκριμένα του προμετωπιαίου φλοιού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πρόβλεψη. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου αναπτύσσεται πλήρως στα τελευταία στάδια της εφηβείας ή αργότερα, και για αυτόν τον λόγο οι έφηβοι συνήθως έχουν ελάχιστο αυτοέλεγχο, κακή κριτική ικανότητα και προβλήματα στον προγραμματισμό. Παίζοντας σκάκι, όμως, μπορεί κανείς να εξασκήσει τον προμετωπιαίο φλοιό και να αναπτύξει καλύτερο αυτοέλεγχο, καλύτερη κριτική σκέψη και ικανότητα πρόβλεψης, αποφεύγοντας έτσι λάθη και λανθασμένες επιλογές. Για παράδειγμα, ένας παίκτης πρέπει να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου και να προβλέψει τις συνέπειες των δικών του κινήσεων, ενώ πρέπει επίσης να αξιολογήσει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ίδιου του κομματιού του. Όλα αυτά μπορούν να μεταφερθούν στην καθημερινή ζωή του ατόμου, καθιστώντας τον πιο αυτοσυνειδητοποιημένο, πιο αποτελεσματικό στην επίλυση προβλημάτων και πιο έτοιμο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων στη ζωή του. Επιπλέον, το σκάκι μπορεί να διδάξει και άλλες σημαντικές δεξιότητες όπως η πειθαρχία, η συγκέντρωση και η υπομονή, που είναι απαραίτητες στη ζωή και σε άλλους τομείς της εκπαίδευσης, όπως η μάθηση σε ανώτερα επίπεδα και η επαγγελματική επιτυχία (https://www.quadcitychess.com/benefits_of_chess.html, https://blog.chess.com/Tayyab/benefits-of-playing-chess-specially-for-children).

Παίξτε δωρεάν Σκάκι / Chess

Παίζετε με τα άσπρα. Αν επιθυμείτε να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας τότε οριστέ στο "Machine meditation level" μια τιμή μεγαλύτερη του μηδενός (προτείνεται αρχικά 2) και πατήστε enter.