Λιγότερα πράγματα περισσότερη ευτυχία tedx video

Ο συγγραφέας και σχεδιαστής Γκράχαμ Χιλ ρωτά: Μπορεί το να έχεις λιγότερα πράγματα, σε μικρότερο χώρο, να οδηγήσει σε περισσότερη ευτυχία; Επιχειρηματολογεί για το να χρησιμοποιούμε λιγότερο χώρο και μας λέει τρεις κανόνες για επεξεργασία της ζωής μας.

Τι περιέχει το κουτί; Ό,τι και να είναι, πρέπει να είναι πολύ σημαντικό γιατί ταξίδεψα με αυτό, το μετέφερα από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.

Το έχετε ξανακούσει; Γνωρίζετε πως εμείς οι Αμερικάνοι έχουμε περίπου τριπλάσιο χώρο συγκριτικά με πριν από 50 χρόνια; Τριπλάσιο. Θα νόμιζε κανείς πως με τόσο επιπλέον χώρο, θα είχαμε άπλετο χώρο για όλα μας τα πράγματα. Όχι. Υπάρχει μία καινούργια βιομηχανία αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με έκταση 200 εκατομμυρίων τ. μ.: η βιομηχανία ατομικής αποθήκευσης. Έχουμε λοιπόν τριπλάσιο χώρο, αλλά έχουμε γίνει τόσο καλοί καταναλωτές που χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο χώρο. Πού μας οδηγεί αυτό; Χρέη στις πιστωτικές κάρτες, τεράστια οικολογικά αποτυπώματα, και ίσως όχι συμπτωματικά, μία ισοπέδωση του δείκτη ευτυχίας μας κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Είμαι εδώ για να σας πω πως υπάρχει καλύτερος τρόπος, πως το λιγότερο ίσως να ισούται με περισσότερο. Στοιχηματίζω πως οι περισσότεροι από εμάς, σε κάποιο σημείο, έχουμε βιώσει τη χαρά του λιγότερου: στο πανεπιστήμιο -- στην εστία σου, στα ταξίδια -- στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, στην κατασκήνωση -- ουσιαστικά δεν έχουμε τίποτα, ίσως μία βάρκα. Ό,τι και να ήταν για εσάς, στοιχηματίζω ότι, ανάμεσα στα άλλα, σας έδωσε λίγη περισσότερη ελευθερία, λίγο περισσότερο χρόνο. Ισχυρίζομαι, λοιπόν, πως λιγότερα πράγματα και λιγότερος χώρος ισοδυναμούν με μικρότερο αποτύπωμα. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα. Και θα απλουστεύσει τη ζωή σας.

Ξεκίνησα μία προσπάθεια που λέγεται Απλοποιημένη Ζωή στο lifeedited.org για να προωθήσω αυτή τη συζήτηση και να βρω κάποιες σπουδαίες λύσεις σε αυτό τον τομέα. Πρώτα απ' όλα: συνεργασία με τους συνεταίρους Mutopo και Jovoto.com στο διαμέρισμα 40 τ.μ. που έχω στο Μανχάταν. Τα ήθελα όλα -- γραφείο στο σπίτι, τραπεζαρία για 10 άτομα, χώρο για επισκέπτες, και όλο τον εξοπλισμό αετοσανίδας. Με περισσότερες από 300 συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο, απέκτησα τη μικρή μου κοσμηματοθήκη. Αγοράζοντας μόνο 40 τ.μ. αντί για 60, γλυτώνω αμέσως 200 χιλιάρικα. Ο μικρότερος χώρος απαιτεί λιγότερες δαπάνες για ενέργεια -- γλυτώνω χρήματα και εδώ, αλλά έχω και μικρότερο αποτύπωμα. Και επειδή είναι πραγματικά σχεδιασμένο γύρω από ένα απλοποιημένο όγκο αγαθών -- τα αγαπημένα μου πράγματα -- και είναι σχεδιασμένο για μένα, είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εκεί.

Πώς μπορείτε να ζήσετε με λίγα; Τρεις βασικοί τρόποι. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να είστε αδίστακτοι. Πρέπει να καθαρίσετε τις αρτηρίες της ζωής σας. Και αυτό το μπλουζάκι που δεν είχα φορέσει για χρόνια; Ώρα να το πετάξω. Πρέπει να κόψουμε τα περιττά από τις ζωές μας, και πρέπει να μάθουμε να σταματάμε την εισροή. Πρέπει να σκεφτόμαστε προτού αγοράσουμε. Να αναρωτηθούμε, «Θα με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο; Στ' αλήθεια;» Βεβαίως και πρέπει να αγοράζουμε και να κατέχουμε κάποια σπουδαία πράγματα. Αλλά θέλουμε πράγματα που θ' αγαπούμε για χρόνια, όχι απλώς πράγματα.

Δεύτερον, η νέα μας φιλοσοφία: το μικρό είναι σέξι. Θέλουμε αποτελεσματικότητα στους χώρους. Θέλουμε αντικείμενα που είναι σχεδιασμένα για το πως τα χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές, όχι για το σπάνιο γεγονός. Γιατί να έχετε φούρνο με έξι μάτια όταν σπάνια χρησιμοποιείτε τρία; Θέλουμε πράγματα που φωλιάζουν, που στέκονται το ένα πάνω στο άλλο, και τα θέλουμε ψηφιοποιημένα. Μπορείτε να πάρετε χαρτιά, βιβλία, ταινίες, και να τα εξαφανίσετε -- είναι μαγεία.

Και τέλος, θέλουμε χώρους και αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων-- συνδυασμό νεροχύτη και τουαλέτας, τραπεζαρία που γίνεται κρεβάτι -- τον ίδιο χώρο, ένα μικρό τραπεζάκι που εκτείνεται για να καθήσουν δέκα. Στο νικηφόρο σχέδιο που βλέπετε να απεικονίζεται εδώ, συνδυάζουμε ένα κινούμενο τοίχο με επίπλωση που μεταμορφώνεται για να έχουμε τη μέγιστη χρήση του χώρου. Κοιτάξτε αυτό το τραπέζι -- μεγαλώνει και σε ύψος και σε πλάτος για να καθήσουν δέκα άτομα. Το γραφείο μου μαζεύεται, και κρύβεται εύκολα. Το κρεβάτι μου κατεβαίνει από τον τοίχο με δύο δάχτυλα. Επισκέπτες; Μετακινώ το μετακινούμενο τοίχο, έχω κρεβάτια που κατεβαίνουν για τους επισκέπτες. Και φυσικά το δικό μου σινεμά.

Δεν λέω πως πρέπει όλοι να ζούμε σε 40 τ.μ. Αλλά σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα μίας απλοποιημένης ζωής. Κατεβείτε από τα 300 στα 200, από τα 150 στα 100. Οι περισσότεροι από εμάς, ίσως όλοι μας, βρισκόμαστε εδώ πολύ χαρούμενοι για μερικές μέρες με δύο βαλίτσες, ίσως ένα μικρό χώρο, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Όταν γυρίσετε σπίτι και μπείτε μέσα, αφιερώστε λίγο χρόνο και αναρωτηθείτε, «Θα μπορούσα να απλοποιήσω τη ζωή μου; Θα μου έδινε λίγη περισσότερη ελευθερία; Ίσως λίγο περισσότερο χρόνο;»

Τι περιέχει το κουτί; Δεν έχει σημασία. Ξέρω πως δεν το χρειάζομαι. Τι περιέχει το δικό σας; Ίσως, απλά σκεφτείτε ίσως, το λιγότερο να ισοδυναμεί με περισσότερο. Ας κάνουμε λοιπόν χώρο για τα καλά πράγματα.

Σας ευχαριστώ.

Γκράχαμ Χιλ | TED2011.
Translated by Leonidas Argyros. Reviewed by Manolis Polychronides