Μύθοι και αλήθειες για τον εγκέφαλο χρησιμοποιούμε 10

Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας;

Μύθος! 

Το ποσοστό χρήσης του εγκεφάλου είναι δείκτης ευφυίας (βλέπε Einstein). Η παρατήρηση ότι ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ήταν μεγαλύτερος από το μέσο όρο αποτέλεσε προϊόν εκμετάλλευσης για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, δημιουργώντας ένα μύθο. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου μας είναι συνεχώς ενεργό, ακόμα κι όταν πραγματοποιούμε μια πολύ απλή ενέργεια, όταν ξεκουραζόμαστε, ακόμα κι όταν κοιμόμαστε.

Με την πάροδο του χρόνου, η εγκεφαλική μας λειτουργία χειροτερεύει;

Μύθος! 
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, αλλά δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι τα καταφέρνουν χειρότερα. Μάλιστα, κάποιες γνωστικές δεξιότητες βελτιώνονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, πολλές νοητικές δεξιότητες είναι πιο λειτουργικές σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως το λεξιλόγιο και η κατανόηση λεπτών γλωσσικών διακρίσεων. Επίσης, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι καλύτεροι στην αναγνώριση συμπεριφορών και στη κρίση χαρακτήρων, όπως επίσης σε κοινωνικές δεξιότητες, όπως η επίλυση διαφορών και ο έλεγχος των συναισθημάτων τους.

Η παιδική κακοποίηση προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο;

Αλήθεια! 

Τραγικά συμβάντα στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι η παιδική κακοποίηση και παραμέληση οδηγεί σε μόνιμες αλλαγές στον αναπτυσσόμενο ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικές για να προκαλέσουν δυνητικά ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Criminal minds, σειρά ή πραγματικότητα;

Αλήθεια! 
Σημαντικές βιολογικές διαφορές εντοπίζονται στους εγκεφάλους των ανθρώπων που διαπράττουν ένα σοβαρό έγκλημα, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Παρατηρούνται αλλοιώσεις στις περιοχές που συνδέονται με συναισθηματική επεξεργασία, συμπεριφορικό έλεγχο και ενσυναίσθηση. Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξη τέτοιων δομικών διαφορών δεν οδηγεί αυτόματα και σε εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς.

ΕΕΝ Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες