Νευροεπιστήμες Γονίδια ή Περιβάλλον Τι μας διαμορφώνει

Ο Βασίλης και ο Νίκος έχουν πανομοιότυπο γενετικό υλικό (DNA) και είναι μονοζυγωτικά δίδυμα. Σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση τους έχασαν και τους δύο γονείς τους με αποτέλεσμα να χωριστούν και να μεγαλώσουν σε διαφορετικά μέρη. Ο Βασίλης μεγάλωσε στη Γερμανία με τη θεία του ενώ ο Νίκος στην Ελλάδα με τη γιαγιά του.

Τα διαφορετικά ερεθίσματα που δέχτηκε ο Νίκος και ο Βασίλης οδήγησαν στη διαφορετική ενασχόληση  του κάθε παιδιού κατά την παιδική-εφηβική ηλικία. Ο Βασίλης έχοντας πρόσβαση σε υπολογιστές έμαθε να τους χειρίζεται άριστα, ενώ ο Νίκος που δεν είχε επαφή με ηλεκτρονικά αλλά άπλετο ήλιο και παρέα, συνήθιζε να περνάει το χρόνο του βοηθώντας τη γιαγιά του σε αγροτικές εργασίες.

Έχοντας λοιπόν τραβήξει δυο διαφορετικούς δρόμους λόγω διαφορετικών συνηθειών και άρα επιρροής του περιβάλλοντός τους, άρχισαν να εξελίσσονται ως δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ο Βασίλης ενασχολήθηκε επιτυχώς με την επιστήμη των υπολογιστών και ίδρυσε μια εταιρεία προγραμματισμού ενώ ο Νίκος ίδρυσε μια εταιρεία καλλιέργειας και εμπορείου οπωροκηπευτικών. Ο Νίκος δεν θέλησε ποτέ να κάνει οικογένεια σε αντίθεση με το Βασίλη ο οποίος έχει 3 παιδιά.

Παρατηρούμε λοιπόν πως αν και μονοζυγωτικά δίδυμα, δηλαδή δυο άνθρωποι με πανομοιότυπο γενετικό υλικό εξελίσσονται σε δυο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Είναι φανερή και αξιοπρόσεκτη η επίδραση που είχε το περιβάλλον στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη δυο πανομοιότυπων γονιδιακά ανθρώπων, οδηγώντας σε δυο εντελώς διαφορετικές οντότητες.

Η περίπτωση του Βασίλη και του Νίκου αποτελούν ένα παράδειγμα που αναδεικνύει στη πράξη αυτό που η επιστήμη έχει πια αποδείξει, ότι:

Η γενετική σύσταση (τα γονίδια) παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του οργανισμού ιδιαίτερα πριν τη γέννηση και οι εμπειρίες, καθόλη τη διάρκεια της ζωής, αλληλοεπιδρούν με το γενετικό υπόβαθρο και διαμορφώνουν τη ψυχική και νοητική εξέλιξη και κατάσταση του οργανισμού.

ΕΕΝ Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες