Πώς ξεγέλασα τον εγκέφαλό μου ώστε να μου αρέσει να κάνω δύσκολα πράγματα (αποτοξίνωση ντοπαμίνης)

[Αποτοξίνωση ντοπαμίνης] Μάλλον δεν έχετε πρόβλημα να παίζετε ηλεκτρονικά παιγνίδια ή να ασχοληθείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο τηλέφωνό σας. Για την ακρίβεια, δεν αμφιβάλλω πως θα μπορούσατε να καθίσετε μπροστά σε μια οθόνη και να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες για 2 ώρες ή ακόμη περισσότερο χωρίς να αποσπαστεί η συγκέντρωσή σας. Τι γίνεται όμως με μισή ώρα μελέτης; Ουφ! Αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολο. Τι λέτε για να ασχοληθείτε με μια παράλληλη επαγγελματική απασχόληση άλλη μία ώρα; Χμμ. Δεν ακούγεται πολύ ελκυστικό. Παρόλο που λογικά γνωρίζετε ότι η μελέτη, η άσκηση, η ανοικοδόμηση μιας επιχείρησης ή κάτι αντίστοιχο εξίσου παραγωγικό, θα σας φέρει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα, εξακολουθείτε να προτιμάτε να παρακολουθείτε Τηλεόραση, να παίζετε βιντεοπαιχνίδια και να ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι προφανές το "γιατί". Η μία δραστηριότητα είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια, ενώ η άλλη δραστηριότητα είναι δύσκολη και απαιτεί από σας να αφιερώσετε προσπάθεια. Αλλά μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα να μελετήσουν, να ασκηθούν ή να εργαστούν στις παράλληλες εργασίες τους τακτικά. Το οποίο προκαλεί την ερώτηση: Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερα κίνητρα για την αντιμετώπιση δύσκολων θεμάτων; Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνουν τα δύσκολα πράγματα, εύκολα; Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να εξετάσουμε αυτόν τον νευροδιαβιβαστή εγκεφάλου: την ντοπαμίνη.

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης πως ξεγέλασα εγκέφαλό αρέσει κάνω δύσκολα πράγματα 3Η ντοπαμίνη συχνά θεωρείται ως το μόριο της ευχαρίστησης. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνει. Η ντοπαμίνη είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε πράγματα. Και αυτή η επιθυμία μας δίνει το κίνητρο να σηκωθούμε και να και να κάνουμε πράγματα. Αν δεν είστε βέβαιοι πόσο ισχυρή είναι η ντοπαμίνη, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μερικά πειράματα που νευροεπιστήμονες πραγματοποίησαν σε αρουραίους. Οι ερευνητές εμφύτευαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους αρουραίων. Κάθε φορά που ο αρουραίος τραβούσε ένα μοχλό, οι ερευνητές ενεργοποιούσαν το σύστημα ανταμοιβής τού αρουραίου στον εγκέφαλό του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αρουραίοι ανέπτυξαν μια τόσο δυνατή λαχτάρα που συνέχιζαν να τραβούν το μοχλό, ξανά και ξανά για ώρες. Οι αρουραίοι αρνούνταν να φάνε ή ακόμα και να κοιμηθούν. Τραβούσαν απλώς το μοχλό μέχρι που έπεφταν από την εξάντληση. Αλλά τότε η διαδικασία ανεστράφη. Οι ερευνητές μπλόκαραν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, οι αρουραίοι έγιναν τόσο νωθροί που ακόμη και να σηκωθούν για να πιούν νερό δεν άξιζε την προσπάθεια. Δεν έτρωγαν.. Δεν ήθελαν να ζευγαρώσουν. Δεν λαχταρούσαν/ποθούσαν τίποτα απολύτως. Θα μπορούσατε να πείτε ότι οι αρουραίοι έχασαν κάθε θέληση για ζωή. Ωστόσο, αν τα τρόφιμα τοποθετούνταν απευθείας στο στόμα τους, οι αρουραίοι θα τα έτρωγαν και να απολάμβαναν το φαγητό. Απλώς δεν είχαν το κίνητρο να σηκωθούν και να το κάνουν από μόνοι τους. Θα σκεφτόσαστε ότι είναι η δίψα ή η πείνα που μας παρακινεί να πάρουμε φαγητό ή νερό. Αλλά υπάρχει και η ντοπαμίνη που παίζει τον ρόλο-κλειδί εδώ. Αυτά τα πειράματα με τους αρουραίους μπορεί να είναι ακραίες περιπτώσεις.

Αλλά μπορείτε να δείτε παρόμοια αποτελέσματα που έχει η ντοπαμίνη στους ανθρώπους και στην καθημερινότητά μας. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός σας αναπτύσσει προτεραιότητες, κατά μεγάλο μέρος βάσει της ποσότητας της ντοπαμίνης που αναμένει να πάρει. Εάν μια δραστηριότητα απελευθερώνει πολύ λίγη ντοπαμίνη, δεν θα έχετε πολλά κίνητρα για να την κάνετε. Αλλά εάν μια δραστηριότητα απελευθερώνει πολλή ντοπαμίνη, θα έχετε κίνητρο να την επαναλάβετε ξανά και ξανά. Οπότε, ποιες συμπεριφορές απελευθερώνουν ντοπαμίνη; Κάθε δραστηριότητα στην οποία αναμένετε ότι υπάρχει μια πιθανή ανταμοιβή, την απελευθερώνει. Αλλά αν ξέρετε ότι δεν υπάρχουν άμεσες ανταμοιβές με τη συμπεριφορά σας, ο εγκέφαλός σας δεν θα την απελευθερώσει. Για παράδειγμα, πριν φάτε φαγητό παρηγοριάς, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, επειδή εσείς προβλέπετε ότι το φαγητό θα σας κάνει να νιώσετε καλά. Ακόμα κι αν στην πραγματικότητα σας κάνει να νιώθετε χειρότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας δεν νοιάζεται ούτε στο ελάχιστο εάν η υψηλή δραστηριότητα ντοπαμίνης είναι καταστροφική σε σας. Απλά θέλει περισσότερη από αυτή (την ντοπαμίνη). Ένα στερεότυπο παράδειγμα θα ήταν ένας τοξικομανής. Ξέρει ότι αυτό που κάνει δεν είναι καλό για εκείνον. Αλλά το μόνο που θέλει είναι να πάρει περισσότερο από αυτό το ναρκωτικό. Εκτός από το να σε "ανεβάζει", η κοκαΐνη και ηρωίνη απελευθερώνουν αφύσικες ποσότητες ντοπαμίνης, οι οποίες με τη σειρά του σας κάνουν να τις ποθείτε ακόμα περισσότερο. Φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν τα πάντα απελευθερώνουν κάποια ποσότητα ντοπαμίνης. Ακόμη και το πόσιμο νερό, όταν διψάτε. Αλλά η μεγαλύτερη απελευθέρωση ντοπαμίνης συμβαίνει όταν παίρνετε μια ανταμοιβή τυχαία. Φανταστείτε ότι παίζετε το παιχνίδι τού κουλοχέρη ακόμα κι αν καταλήγετε μόνο να χάνετε χρήματα μέχρι εκείνο το σημείο, τελικά περιμένετε να πάρετε μια μεγαλύτερη ανταμοιβή. Απλά δεν ξέρετε πότε θα μπορούσε να συμβεί.

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης πως ξεγέλασα εγκέφαλό αρέσει κάνω δύσκολα πράγματα 4Και στη σημερινή ψηφιακή κοινωνία, πλημμυρίζουμε τους εγκεφάλους μας με αφύσικα υψηλές ποσότητες ντοπαμίνης σε καθημερινή βάση, ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε. Μερικά παραδείγματα συμπεριφοράς υψηλής ντοπαμίνης περιλαμβάνουν: το "σερφάρισμα" στα κοινωνικά δίκτυα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η παρακολούθηση πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, και λοιπά. Προβλέπουμε κάποια ανταμοιβή με κάθε μία από αυτές τις συμπεριφορές. Γι 'αυτό ελέγχουμε συνεχώς τα τηλέφωνά μας. Περιμένουμε να δούμε ένα μήνυμα ή κάποια άλλη ενημέρωση. Και ξέρουμε ότι τελικά θα την λάβουμε. Καταλήγουμε όπως εκείνοι οι αρουραίοι που τραβούν το μοχλό, προσπαθώντας να πάρουν ένα νέο "χτύπημα" ντοπαμίνης. Και ίσως να σκεφτείτε, "Ε ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;" "Δεν είναι σαν να με βλάπτει με οποιονδήποτε τρόπο". Αλλά θα κάνετε λάθος. Τα σώματά μας έχουν ένα βιολογικό σύστημα που ονομάζεται ομοιόσταση. Αυτό σημαίνει ότι στο σώμα μας αρέσει να κρατάει εσωτερικά φυσικές και χημικές συνθήκες σε ισορροπημένα επίπεδα. Όταν εμφανίζεται μια ανισορροπία, το σώμα μας προσαρμόζεται σε αυτή. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: Όταν κάνει κρύο, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει. Και ως αποτέλεσμα, αρχίζει το τρέμουλο, για να δημιουργήσουμε θερμότητα και να ζεστάνουμε το σώμα μας. Ωστόσο, όταν κάνει ζέστη έξω, η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται. Και αρχίζουμε να ιδρώνουμε για να χάσουμε κάποια από αυτή τη θερμότητα. Ουσιαστικά το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου ή 98 βαθμούς Fehrenheit, σε κάθε περίπτωση. Αλλά υπάρχει ένας άλλος τρόπος ομοιόστασης που εκδηλούται. Και αυτό είναι μέσα από την "ανοχή".

Για παράδειγμα, κάποιος που σπάνια πίνει αλκοόλ, θα μεθύσει πολύ γρήγορα. Αλλά κάποιος που πίνει σε τακτική βάση, θα πρέπει να πίνει περισσότερο αλκοόλ, διότι το σώμα του έχει αναπτύξει ανοχή σε αυτό. Ουσιαστικά χρειάζεται όλο και περισσότερο αλκοόλ για να μεθύσει, επειδή έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητος στα αποτελέσματά του. Και δεν είναι πολύ διαφορετικό από την ντοπαμίνη. Το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει την ομοιόσταση, έτσι ρυθμίζει προς τα κάτω τους υποδοχείς τής ντοπαμίνης. Ουσιαστικά ο εγκέφαλός σας συνηθίζει να έχει υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, και αυτά τα επίπεδα είναι το νέο σας "φυσιολογικό" Έτσι αναπτύσσετε ανοχή στην ντοπαμίνη. Αυτό, μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί τα πράγματα που δεν σας δίνουν τόση ντοπαμίνη, δεν σας ενδιαφέρουν πλέον. Και είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακινήσετε τον εαυτό σας να τα κάνετε. Μοιάζουν βαρετά και λιγότερο διασκεδαστικά, γιατί δεν απελευθερώνουν τόση ντοπαμίνη, σε σύγκριση με τα αυτά που την απελευθερώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι προτιμούν να παίζουν βίντεοπαιχνίδια ή να περιηγούνται στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το να σπουδάζουν ή εργάζονται στην επιχείρησή τους. Τα βιντεοπαιχνίδια μάς κάνουν να νιώθουμε καλά και άνετα, καθώς απελευθερώνουν πολλή ντοπαμίνη.

Δυστυχώς πράγματα όπως η σκληρή δουλειά ή η ανάγνωση το απελευθερώνει σε χαμηλότερες ποσότητες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τοξικομανείς που προσπαθούν να σταματήσουν, δυσκολεύονται να αυτορυθμιστούν σε μια φυσιολογική ζωή. Η ανοχή τους στην ντοπαμίνη γίνεται τόσο υψηλή που η αίσθηση της κανονικής ζωής δεν είναι σε θέση να το πλησιάσει Γίνονται σαν αυτούς τους αρουραίους -από τα προηγούμενα πειράματα- που δεν έχουν κίνητρο να κάνουν τίποτα εάν δεν υπάρχει επαρκής απελευθέρωση ντοπαμίνης. Και δεν είναι μόνο οι τοξικομανείς. Άτομα που είναι εθισμένα σε βιντεοπαιχνίδια, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή στην πορνογραφία στο διαδίκτυο, ζουν το ίδιο πράγμα. Μόλις η ανοχή τους στην ντοπαμίνη γίνει πολύ υψηλή, απλά δεν μπορούν να απολαμβάνουν συμπεριφορές χαμηλής ντοπαμίνης Το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτό; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να εκτελέσετε μια αποτοξίνωση ντοπαμίνης μέχρι τώρα θα μπορούσατε να έχετε μια ιδέα με τι μοιάζει η απεξάρτηση από την ντοπαμίνη.

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης πως ξεγέλασα εγκέφαλό αρέσει κάνω δύσκολα πράγματα 5Αυτό που πρόκειται να κάνετε είναι να έχετε μια ημέρα, όπου θα αποφύγετε όλες τις δραστηριότητες υψηλής διέγερσης. Θα σταματήσετε να πλημμυρίζετε το μυαλό σας με υψηλές δόσεις ντοπαμίνης και θα επιτρέψετε την ανάκτηση των υποδοχέων ντοπαμίνης σας. Απλά μια προειδοποίηση: Εάν υποφέρετε από εθισμό στα ναρκωτικά, τότε σας προτείνω να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, μια και ίσως έχετε σχηματίσει μια σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Και δεν θα ήθελα να βιώσετε οποιαδήποτε ακραία συμπτώματα στέρησης. Τώρα πίσω στην αποτοξίνωση. Για 1 ολόκληρη ημέρα θα προσπαθήσετε να έχετε όσο λιγότερη διασκέδαση είναι δυνατόν. Δεν θα χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο ή οποιαδήποτε τεχνολογία όπως το τηλέφωνο ή ο υπολογιστής σας. Δεν σας επιτρέπεται να ακούτε μουσική δεν επιτρέπεται να αυνανίζεσθε ή να τρώτε τυχόν πρόχειρο φαγητό. Βασικά θα καταργήσετε όλες τις πηγές της εξωτερικής ευχαρίστησης για όλη την ημέρα. Πρόκειται να "αγκαλιάσετε" την πλήξη. Και πιστέψτε με... θα υπάρξει πολλή πλήξη. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τα εξής: Πηγαίνετε βόλτα. Διαλογιστείτε και μείνετε μόνοι με τις σκέψεις σας. Αναστοχαστείτε για τη ζωή και τους στόχους σας. Γράψτε τις ιδέες σας. Όχι στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνο, αλλά σε ένα κομμάτι χαρτί. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αρκετά έντονα. Αλλά αν θέλετε ριζοσπαστικά αποτελέσματα και τα θέλετε γρήγορα, πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε ριζοσπαστικές κινήσεις. Τώρα ίσως να ρωτάτε τον εαυτό σας: Θα δουλέψει όλο αυτό;;

Μπορείτε να το σκεφτείτε έτσι: Ας πούμε ότι τρώτε κάθε γεύμα σας στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης σας. Ως αποτέλεσμα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτά τα φανταχτερά γεύματα γίνονται το νέο σας φυσιολογικό. Αν κάποιος σας πρόσφερε ένα πιάτο απλού ρυζιού, πιθανόν να αρνηθείτε. Απλά δεν θα έχει τόσο καλή γεύση όσο το συνηθισμένο γεύμα στο καλό εστιατόριο Αλλά αν βρεθείτε ξαφνικά χαμένος σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί και λιμοκτονείτε, ξαφνικά αυτό το μπολ απλού ρυζιού δεν φαίνεται και τόσο άσχημο Και αυτό κάνει η αποτοξίνη ντοπαμίνης. Σας στερεί όλη την ευχαρίστηση που συνήθως παίρνετε, και με τη σειρά της, κάνει τις λιγότερο ικανοποιητικές δραστηριότητες πιο επιθυμητές. Για να το θέσουμε απλούστερα: Η αποτοξίνωση ντοπαμίνης λειτουργεί γιατί όσο περισσότερο βαρεθείτε, αυτό το βαρετό υλικό γίνεται περισσότερο διασκεδαστικό/απολαυστικό. Τώρα, αν δεν θέλετε να πάρετε τέτοια ακραία δράση και να στερήσετε από τον εαυτό σας από όλες τις απολαύσεις μπορείτε να εκτελέσετε μια μικρότερη αποτοξίνωση ντοπαμίνης. Θα επιλέξετε μια ημέρα της εβδομάδας, όπου θα αποφύγετε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές υψηλής ντοπαμίνης εντελώς. Όποια και αν είναι αυτή η συμπεριφορά. Ίσως το να ελέγχετε συνεχώς το τηλέφωνό σας, το να παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή ή την Τηλεόραση, το πρόχειρο φαγητό, την παρακολούθηση πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, οτιδήποτε. Και από εδώ και πέρα, κάθε εβδομάδα για μία ολόκληρη ημέρα, θα αποφύγετε αυτές τις δραστηριότητες.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε άλλα πράγματα, αλλά η συμπεριφορά που επιλέγετε πρέπει να είναι εντός αυτών των ορίων. Ναι, θα νιώσετε λίγο να έχετε βαρεθεί, αλλά αυτό είναι το όλο νόημα. Θέλετε να αφήσετε τους υποδοχείς ντοπαμίνης σας να ανακάμψουν από την αφύσικα υψηλή ντοπαμίνη που πλημμύρισε το μυαλό σας. Και η πλήξη θα σας ωθήσει να κάνετε άλλα πράγματα εκείνη την ημέρα. Πράγματα που κανονικά αναβάλλετε, γιατί δεν απελευθερώνουν τόση ντοπαμίνη. Και επειδή θα βαρεθείτε, θα είναι πιο εύκολο να τα κάνετε. Φυσικά, αποφεύγοντας μια συμπεριφορά υψηλής ντοπαμίνης μια φορά στο τόσο είναι καλό. Αλλά ιδανικά θα πρέπει να αποφύγετε αυτές τις συμπεριφορές στο σύνολό τους, ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντ 'αυτού θέλετε να συνδέσετε περισσότερη ντοπαμίνη στα πράγματα που πραγματικά θα σας ωφελήσουν. Και αυτό που εγώ ανακάλυψα είναι ότι η σημερινές καταστάσεις υψηλής ντοπαμίνης, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για να συνεχίσετε τα πράγματα, που πραγματικά σας δίνουν αυτά μακροπρόθεσμα οφέλη. Με άλλα λόγια, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις καταστάσεις υψηλής ντοπαμίνης ως ανταμοιβή για την ολοκλήρωση μιας δύσκολης εργασίας. Και αυτό ακριβώς κάνω εγώ. Παρακολουθώ όλες τις δύσκολες-χαμηλής ντοπαμίνης- εργασίες που κάνω. Καθαρίζω το διαμέρισμά μου, ασκούμαι στο πιάνο, διαβάζω βιβλία, κάνω κάποιου είδους άσκηση, δημιουργώ αυτά τα βίντεο κλπ. Αφού μπορώ να κάνω μια συγκεκριμένη ποσότητα από την εργασία μου, ανταμείβω τον εαυτό μου με κάποιο ποσό της δραστηριότητος υψηλής ντοπαμίνης στο τέλος της ημέρας Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι: μετά , και στο τέλος της ημέρας. Εάν επιδοθώ πρώτα σε συμπεριφορά υψηλής ντοπαμίνης, τότε δεν πρόκειται να θέλω να κάνω εργασία χαμηλής ντοπαμίνης. Απλά δεν πρόκειται να έχω αρκετό κίνητρο. Συνεπώς, αρχίζω πάντα με τα δύσκολα. Μόνο τότε επιτρέπω στον εαυτό μου να επιδοθεί σε κινήσεις υψηλής ντοπαμίνης.

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης πως ξεγέλασα εγκέφαλό αρέσει κάνω δύσκολα πράγματα 7Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Για κάθε ολοκληρωμένη ώρα συμπεριφοράς χαμηλής ντοπαμίνης, ανταμείβω τον εαυτό μου με 15 λεπτά συμπεριφορά υψηλής ντοπαμίνης στο τέλος της μέρας. Αυτό σημαίνει ότι για 8 ώρες χαμηλής ντοπαμίνης, επιτρέπω στον εαυτό μου περίπου 2 ώρες συμπεριφοράς υψηλής ντοπαμίνης Φυσικά, αυτές είναι οι δικές μου αναλογίες. Μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις προτιμήσεις σας. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι εάν είστε εθισμένοι σε κάτι που είναι επιζήμιο για την υγεία σας, τότε δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά ως βραβείο. Αντ 'αυτού βρείτε μια διαφορετική ανταμοιβή, που δεν είναι επιζήμια. Κάποια που εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι αξίζει την προσπάθεια. Και αν αναρωτιέστε ποια είναι η ένοχη ευχαρίστησή μου... Είναι το Διαδίκτυο. Μπορώ εύκολα να χαθώ εκεί για ώρες χωρίς να κάνω οτιδήποτε άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω αυτό το σύστημα. Ώστε να μπορώ να ελέγξω τον εθισμό μου. Αλλά μην κάνετε το λάθος, ακόμα και με αυτό το σύστημα, εξακολουθώ να σχεδιάζω μέρες που θα απέχω από δράσεις υψηλής ντοπαμίνης εντελώς.

Για να ολοκληρώσω αυτό το βίντεο θέλω να πω ότι είναι δυνατόν το να κάνετε τα δύσκολα πράγματα, να φαίνονται ευκολότερα. Αλλά όταν ο εγκέφαλός σας παίρνει τόση ντοπαμίνη συνεχώς, δεν θα είστε τόσο ενθουσιασμένοι δουλεύοντας επάνω σε κάτι που δεν απελευθερώνει τόση πολλή.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να θέλετε να περιορίσετε τη χρήση Η/Υ και τηλεφώνου, μαζί με άλλες συμπεριφορές υψηλής απελευθέρωσης ντοπαμίνης. Και μπορώ να σας πω ότι αξίζει σίγουρα τον κόπο. Έτσι, αν έχετε προβλήματα κινήτρου, ξεκινήστε τη αποτοξίνωση ντοπαμίνης του εγκεφάλου σας ως τάχιστα. Ξεχωρίστε τον εαυτό σας από τις αφύσικα υψηλές ποσότητες ντοπαμίνης, ή τουλάχιστον εκθέστε τον εαυτό σας σε αυτό πολύ λιγότερο συχνά. Μόνο τότε οι "φυσιολογικές", καθημερινές, χαμηλής ντοπαμίνης δραστηριότητες μπορούν να γίνουν συναρπαστικές και πάλι, και θα είστε σε θέση να τα κάνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλοι εξαρτημένοι από την ντοπαμίνη σε κάποιο βαθμό. Και αυτό είναι καλό, γιατί η ντοπαμίνη μας ενθαρρύνει να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βελτιωθούμε Αλλά εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε από που θα παίρνετε την ντοπαμίνη σας. Θα την πάρετε από πράγματα που δεν σας ωφελούν; Ή θα την πάρετε από την διαδικασία προσέγγισης των μακροπρόθεσμων στόχων σας; Η επιλογή είναι δική σας.