Raven IQ Test δωρεάν τεστ νοημοσύνης

Το τεστ νοημοσύνης Raven (ΙQ test) καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση μεταξύ των διαγνωστικών εργαλείων ευφυΐας, χάρη στις μοναδικές του ιδιότητες. Δημιουργήθηκε το 1936 από τον John C. Raven και αποτελεί το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο τεστ για ηλικίες από 5 ετών έως και ενήλικες. Το Raven test, προσφέρει το πλεονέκτημα της δυνατότητας εφαρμογής σε διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά περιβάλλοντα, με μικρή πιθανότητα σφαλμάτων κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων λόγω πολιτιστικών διαφορών. Ωστόσο, το τεστ Raven δεν εξετάζει την ευφυΐα με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, αλλά περιορίζεται στην καταγραφή ορισμένων μη λεκτικών ικανοτήτων, όπως η οπτικο-χωρική σκέψη, η αντίληψη των κρυμμένων στοιχείων, η επαγωγική και αναπαραγωγική ικανότητα, καθώς και η δημιουργία μη λεκτικών δομών για την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων με αλληλεξαρτώμενες μεταβλητές. Το τεστ ευφυίας, εξετάζει την αναλυτική ικανότητα του εξεταζόμενου, σε συνδυασμό με την αντίληψη, την αίσθηση της συμμετρίας, καθώς και την ικανότητα του ατόμου να συσχετίζει σύμβολα και σχήματα μεταξύ τους.

Το τεστ IQ Raven που ακολουθεί, αποτελείται από 60 προβλήματα, τα οποία έχουν κατανεμηθεί σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Έχετε 30 λεπτά για να ολοκληρώσετε το τεστ και υπολογίζει το δείκτη νοημοσύνης μέχρι και >127 IQ στην κλίμακα Stanford-Binet, ποσοστό που επιτυγχάνουν 5 στους 100 ανθρώπους. Κάθε ερώτημα του τεστ περιλαμβάνει γεωμετρικά σχήματα με ελλείποντα τμήματα, και πρέπει να επιλέξετε από μια σειρά διαθέσιμων επιλογών ποιο σχήμα συμπληρώνει την εικόνα. Κάθε ερώτημα είναι λίγο πιο δύσκολο από το προηγούμενο, και οι δοκιμασίες κατανέμονται σε πέντε ομάδες που αυξάνουν σε δυσκολία. Εάν κάποια ερώτηση σας δυσκολέψει ιδιαίτερα, προχωρήστε στην επόμενη και επιστρέψτε σε αυτήν στο τέλος του τεστ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε αρκετό χρόνο για να ασχοληθείτε με τις ερωτήσεις που βρίσκετε πιο εύκολες και να βελτιστοποιήσετε το σκορ σας. Επίσης, μην προσπαθήσετε να μαντέψετε τη σωστή απάντηση, καθώς το τεστ είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες εικασίας και να δώσει πιο ακριβείς αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του τεστ νοημοσύνης Raven χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, όπως η αξιολόγηση της πνευματικής ικανότητας στα παιδιά και τους εφήβους, η επιλογή υποψηφίων για θέσεις εργασίας, η αξιολόγηση της ευφυΐας σε πληθυσμιακά δείγματα και η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας. Παρόλο που το τεστ Raven είναι ένα χρήσιμο και αξιόπιστο εργαλείο για την εκτίμηση της νοημοσύνης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν καλύπτει όλες τις πτυχές της ευφυΐας. Υπάρχουν πολλές άλλες ικανότητες και ταλέντα που δεν αξιολογούνται από το τεστ Raven, όπως η λεκτική ικανότητα, η κοινωνική και επικοινωνιακή ικανότητα, η δημιουργικότητα, η και άλλες πρακτικές ικανότητες. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοούμε ότι η νοημοσύνη δεν είναι ένας στατικός παράγοντας και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η εμπειρία, το περιβάλλον και η προσωπική ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, μια μοναδική εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης δεν πρέπει να θεωρείται ως το απόλυτο κριτήριο των δυνατοτήτων κάποιου, αλλά μια κατανόηση του ότι η ευφυΐα είναι μια πολυδιάστατη και δυναμική ιδιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί με το χρόνο.

Παράδειγμα:

 

Προχωρήστε στο τεστ IQ

 

 

Βαθμολογία IQ Test

Απαντήσεις Iq αποτέλεσμα στην κλίμακα Stanford-Binet Συμβατικό επίπεδο ευφυϊας
37 μεταξύ 73 και 89 ΚΛΑΣΗ ΙV ή ‘’χαμηλής ευφυϊας’’ βαθμολογία < ή = της 25ης θέσης
44 100 (ένας στους 2 ανθρώπους) ΚΛΑΣΗ ΙΙΙ ή ‘’μέσης ευφυϊας’’ βαθμολογία μεταξύ της 25ης και της 75ης  εκατοστιαίας θέσης
49 111(ένας στους 4 ανθρώπους) ΚΛΑΣΗ ΙΙ ή ‘’ανώτερης ευφυϊας’’ βαθμολογία > ή = της 75ης εκατοστιαίας θέσης
54 121 (ένας στους 10 ανθρώπους) ΚΛΑΣΗ ΙΙ ή ‘’ανώτερης ευφυϊας’’ βαθμολογία = της 90ης εκατοστιαίας θέσης
55 127 (ένας στους 22 ανθρώπους) ΚΛΑΣΗ Ι ή ‘’εξαιρετικής ευφυϊας’’ βαθμολογία = της 95ης εκατοστιαίας θέσης
>55 >127 ΚΛΑΣΗ Ι ή ‘’εξαιρετικής ευφυϊας’’ βαθμολογία > της 95ης εκατοστιαίας θέσης
 
 
Καμπύλη Gauss παγκόσμιας κατανομής της νοημοσύνης
Καμπύλη του Gauss για την κατανομή του δείκτη νοημοσύνης
 

Η Μένσα (Mensa) είναι ένας διεθνής οργανισμός, μια παγκόσμια κοινωνία ανθρώπων στην οποία για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να έχει Δείκτη Νοημοσύνης (I.Q.) που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ήτοι μεγαλύτερο ή ίσο του 148 στην Κλίμακα Cattel (που ισοδυναμεί με το 132 της κλίμακας Stanford-Binet και το 131 της κλίμακας Wechshler). Ιδρύθηκε το 1946 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, από τον δικηγόρο Roland Berrill και τον Lancelot Ware, επίσης δικηγόρο και επιστήμονα. Σήμερα υπάρχουν εθνικές οργανώσεις Μένσα σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου. Ο αριθμός των ενεργών μελών υπερβαίνει τις 110.000.